Voordelen thermisch verzinken

Home » Voordelen

Voordelen thermisch verzinken

Thermisch verzinken is een dompelproces. Tijdens het thermisch verzinken in de verzinkerij wordt het stalen product ondergedompeld in een bad van vloeibaar zink. Voorafgaand aan het verzinken vindt een voorbehandeling plaats. Dit gebeurt door onderdompeling in baden die gevuld zijn met vloeistoffen van diverse samenstelling. Achtereenvolgens hebben de baden de volgende functies: ontvetten, beitsen, fluxen. Hierna wordt de constructie voorverwarmd en vervolgens ondergedompeld in de zinkpan, die gevuld is met gesmolten zink van circa 450˚ C.

De unieke voordelen van thermisch verzinken

 

Geen onderroest

De thermische verzinklaag is opgebouwd uit een aantal lagen, die bestaan uit ijzer-zink legeringen van verschillende samenstelling. Deze gelaagde opbouw in legeringen is uniek voor de thermische verzinklaag en heeft de prettige eigenschap dat het staal optimaal wordt beschermd tegen onderroest. Ook als de verzinklaag wordt beschadigd ontstaat er geen corrosie onder de verzinklaag of in de aangrenzende delen.

Optimale hechting

Een thermische verzinklaag heeft door de laagsgewijze opbouw een optimale hechting met het onderliggende moedermateriaal. De verzinklaag is daardoor uitstekend bestand tegen mechanische belasting zoals stoten, slijten, vallen en schokken. Daardoor is thermisch verzinken vaak ook de enig mogelijke bescherming in aggressieve omstandigheden zoals aan zee of de kust met zijn zilte omgeving.

Patinalaag is beschermend schild

Aan het oppervlak van de verzinkingslaag bevindt zich de zogenaamde ‘patina’. Deze laag van zuiver zink vormt een haast ondoordringbaar en stabiel scherm tegen de corrosieve elementen van de omgeving zoals water en zuurstof.

Kathodische bescherming

Een lokale beschadiging vormt geen ‘zwakke plek’ in de verzinklaag; de zogenaamde kathodische bescherming zorgt er voor dat het omringende zink de beschadigde plek permanent blijft beschermen tegen corrosie.

Optimale kantendekking

Een verzinklaag is overal even dik en omhult de constructie volledig, dus ook op scherpe snijvlakken, randen of hoeken bevindt zich een even dikke laag zink. Dit in tegenstelling tot andere deklagen, die op de randen dunner zijn. Dit geeft een thermische verzinkte constructie een extra slijtvaste bescherming.

Optimale prijs-kwaliteitsverhouding

Door de lange levensduur van gemiddeld 50 jaar of langer is thermisch verzinken prijstechnisch nog steeds de meest voordelige manier om staal te beschermen tegen corrosie. Niet alleen uit oogpunt van het behoud van de constructie zelf, maar ook vanwege het feit dat er vele jaren lang geen onderhoud hoeft te worden gepleegd. Dit scheelt aanzienlijk in kosten voor onderhoud, met name op moeilijk bereikbare plaatsen.

Goede milieuprestaties

Enkele tientallen kilo’s zink zijn genoeg om één ton staal voor gemiddeld meer dan 60 jaar tegen corrosie te beschermen en dat zonder onderhoud. Dit is belangrijk gelet op het groeiend besef om zuinig om te springen met grondstoffen en energie. Het metaal zink zelf is een essentiëel element dat geen toxische eigenschappen bezit en dus niet belastend is voor zowel, mens, dier, milieu en het gehele ecosysteem.

Geschikt voor renovatie en recycling

Een verzinkte constructie kan na tientallen jaren van gebruik geheel worden ontzinkt en daarna opnieuw verzinkt worden. Thermisch verzinken is dus geschikt voor renovatie-doeleinden en kan het staal op die manier een nieuwe bestemming geven.

Als enige constructiebedrijf in Nederland beschikken wij over een eigen thermische verzinkerij.
Daardoor zijn wij vakkundig op beide terreinen en kunnen wij u goed adviseren.
Neem daarom nu contact met ons op.

Verzinkerij Rijen